Masz wolne dziś? - zobacz też i to.

Dyskusja

Zakwas z buraków - jak zrobić? / kierunek zdrowie


Liczba odsłon: 23157.
Otrzymana ocena: 189.
Partner portalu: dołącz do nas już teraz.
Czas trwania: 8m 37s.


Niżej macie dyskusje o Zakwas z buraków - jak zrobić? / kierunek zdrowie

Zakwas z buraków - jak zrobić? / kierunek zdrowie - przed chwilą zrobiłem, ale się pośpieszyłem i zalałem bardzo gorącą wodą (tylko 5 min. po zagotowaniu). oby wyszło =( poza tym zrobiłem bez chleba, bo mi zjedzono. czy wrzucenie kromki rano (po kilku godzinach) będzie miało sens? pozdrawiam.
- A co zrobic z burakami po odlaniu zakwasu?
- jak dlugo mozna prechowywac taki zakwas w butelkach w lodowce???
- Zrobiłam właśnie mój zakwas z buraków, dzisiaj ma już 8 dni, piana zniknęła 2 dni temu (robiłam go bez chleba). Ma bardzo intensywny zapach i w smaku kojarzy mi się ze smakiem ogórka kiszonego, ale zamiast ogórka czuć burakiem. Czy tak ma smakować czy po prostu mi się zepsuł? I czy mogę sok spasteryzowac i trzymać w słoikach poza lodówką? 
- Zachęcająco wyglądała prezentacja przygotowywania zakwasu.Nabrałam ochoty na zrobienie.Zdaję sobie sprawę z tego, że jest to ,,bomba witaminowa".Dziękuję za zainspirowanie i pozdrawiam. PS.A w ogóle to lubię tu zaglądać, bo zawsze się czegoś nowego dowiem.
- Czesc!!! Zakwas smakte wysmienicie ale mam pytanko a mianowicie czy mozemy wykorzystac pozniej te braki??? Czy juz sa one poprostu do wyrzucenia? Pozdrawiam 😀
- czesc. dziś robie:) nie mam tylko chleba na zakwasie; mam zwykly na drozdzach...z polskiego sklepu ale takiego boje się dac, bo pamiętam jak mój  kisil ogorki-dodał taki chleb i splesnialy wlasnie, przez ten chleb.....ale mam nadziej, ze i tak wyjdzie. Jestem w ciąży i mam smaki na picie dziwnych sokow od kiszonych z kapusty i ogorkow do jarmuzowych itp. i wasnie już mie się większość przepila...jednak sokowirowka mi już padla, bo robie 3 litry dziennie.mysle ze ten będzie idealny na moje podniebienie ciążowe. Odstrasza mnie od miesa w tej ciąży i tak sobie pomyslalam, ze to idealny moment aby wstrzelić się w ten czas i przejść na wegetarianizm...nie jem miesa już 3 miesiące i czuje się swietnie, lzej....
- Kurde chyba trochę przesadziłem z czosnkiem :d
Wczoraj na około 4 litry wody dodałem 2 główki - ale zobaczymy, pierwszy raz to może nie być idealny :D
- A ile taki zakwas przelany do butelki może postać w lodówce?
- Dziękuje za odpowiedź :)
- Zajrzałam do mojego zakwasu, i u góry pojwaił sie delikatny nalot podobny jak u kiszonych ogorków, smak podobnie. Ja wyczuwam dodatkowo ziemie, a siostra mowi ze  jest ok. Pierwszy raz robie zakwas, nie chcialabym potruć rodziny :D Proszę o poradę
- Witaj Sylwia:) bardzo lubię zaglądać do Ciebie.Krzątając się po domu słucham co ciekawego masz do przekazania.Staram się jeść zdrowo i prowadzić zdrowy tryb życia.Zastanawiam się nad przejściem na dietę wegańską.Mięsa prawie wcale nie jem aczkolwiek ciężko zrezygnować mi z serów i jajek bo bardzo je lubię,szczególnie dobry pleśniowy lub kozi ser mm mm raz na jakiś czas rozkoszuje się ich smakiem i nie wiem czy potrafię z tego zrezygnować.Jednak dieta wegańska mogłaby poprawić "wydajność mojego organizmu" i może zrzucić na dobre z 3,4 kilo:D
Rozpisałam się a chciałam zapytać o zakwas.Mianowicie zamierzałam zrobić z niego barszcz wigilijny ale wspomniałaś,że nie powinno się go gotować więc zastanawiam się jak Ty Sylwio robisz barszcz wigilijny?dziękuję i życzę wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia dla Ciebie i rodziny. :)
- czym można zastąpić chlebek? :)
- Tak, tj.pycha, dzieki. U mnie zakwas buraczany rodzina pije z użyciem słomki (straw) aby nie brudzić szkliwa zębów. Przed kiszeniem nie przyprawiam krojonych buraków, natomiast zawsze obieram je ze skórki, a czosnku nie miażdżę i nie siekam, wrzucam w całości. Zalewam buraki wodą lekko mineralizowaną. Chleba nie dodaję więc nie mam pleśni. Zamiast mieszania wdmuchuję trochę powietrza przez słomkę. Każdy z biesiadników przyprawia swój barszcz według własnego uznania. Smacznego.
- Zakwas warzywny też zrobiony :) pozdrawiam :)
- Zakwas zrobiony :) Dziękuję za przypomnienie przepisu :)
- czy wykorzystujecie potem te buraki do czegos? a jesli tak prosze o wskazowki bo chyba szkoda bylo by je wyrzucic? Ania
- Jak długo można trzymać gotowy zakwas w lodowce? Czy zalewamy buraki wrząca czy gorąca woda?
- dopiero po 4 dniach pojawila sie pianka,ale ogromna jakby ktos dodal plynu do naczyn hehehehe...
teraz jest juz dobrze,wszystko dokladnie tak jak w Twoim filmiku
poczekam jeszcze z 1 dzien i zaczne zlewac do sloikow
dziekuje bardzo
- co zrobilam zle ze nie mam pianki,chlebek dodalam i jest lato,wiec cieplo
czy zakwas sie uda jesli nie pracuje?