Masz wolne dziś? - zobacz też i to.

Dyskusja

[Badanie krwi] Cholesterol - Witamina D - Hemoglobina Glikowana


Liczba odsłon: 1417.
Otrzymana ocena: 77.
Partner portalu: akademiainnowacji.com.
Czas trwania: 8m 8s.


Niżej macie dyskusje o [Badanie krwi] Cholesterol - Witamina D - Hemoglobina Glikowana

[Badanie krwi] Cholesterol - Witamina D - Hemoglobina Glikowana - A mnie ciekawi jaką masz glukozę - bo to pierwsze, co niebezpiecznie skacze na diecie wysokowglowodanowej
- Co myślisz o witaminie d z pieczarek a b12 z siemienia lnianego. Drugie pytanie, czy takie wysokie poziomy witamin mają jakiekolwiek przełożenie na praktykę? Czy masz większą moc po tym :-D 
- Witam, ze względów zdrowotnych zdecydowałam się spróbować diety wegańskiej, jednak mam wiele wątpliwości, ponieważ różne źródła podają czasem zupełnie skrajne dane i opinie dotyczące wpływu diety na zdrowie człowieka. Szczególne wątpliwości dotyczą wysokiego poziomu cholesterolu, który rzekomo prowadzi do odkładania się blaszki miażdżycowej w tętnicach a w konsekwencji do poważnych incydentów sercowo-naczyniowych. Polecam wywiad z Panem Jerzym Ziębą - Ukryte terapie, który szczegółowo przedstawia 'problem' cholesterolu. Sama już nie wiem co jest dobre dla mojego organizmu, może za jakiś czas okaże się, że jednak weganizm jest dla mnie najlepszą opcją...
- Moje wyniki z grudnia 2014 - piąty miesiąc na diecie wegańskiej:

Morfologia krwi obwodowej
    Leukocyty 5,8 ×103/µl 4,0 — 11,0
    Erytrocyty 4,2 ×106/µl 3,7 — 5,1
    Hemoglobina ↓ 11,9 g/dl 12,0 — 16,0
    Hematokryt 37,4 % 37,0 — 47,0
    MCV 89,0 fl 78,0 — 98,0
    MCH 28,3 pg 27,0 — 35,0
    MCHC ↓ 31,8 g/dl 32,0 — 37,0
    Płytki krwi 220 ×103/µl 140 — 440
    LYM% 43,0 % ( 2,5 ) 25,0 — 48,0
    MXD % 10,6 % ( 0,6 )
    NEU% 46,4 % ( 2,7 ) 38,0 — 70,0
    PDW 12,8 fl 10,0 — 18,0
    MPV 10,4 fl 6,5 — 11,0
    P-LCR 28,7 %
Glukoza 89,0 mg/dl 70,0 — 99,0
Bilirubina całkowita 0,38 mg/dl 0,10 — 1,20
Gamma-glutamylo-transpeptydaza 17,0 U/I < 38,0
Kreatynina 0,69 mg/dl 0,50 — 0,90
eGFR > 60 ml/min/1,72m2 > 60
Cholesterol całkowity 168,0 mg/dl < 190,0
HDL-cholesterol 80,5 mg/dl > 45,0
Triglicerydy 68,0 mg/dl < 150,0
LDL wyliczany 73,9 mg/dl < 70 choroba wieńcowa, miażdżyca tętnic, stan po udarze mózgu,cukrzyca z powikłaniami narządowymi, przewlekła choroba nerek > 4 stadium lub ryzyko > 10% wg skali SCORE < 100 bardzo znacznie nasilony pojedynczy czynnik ryzyka, cukrzyca bez powikłań narządowych, 3 stadium choroby nerek, lub ryzyko 5% do 10 % w skali SCORE < 115 mniejsze ryzyko sercowo-naczyniowe, ryzyko < 5% wg skali SCORE
Wskaźnik aterogenności 2,1 < 5,0
Potas 3,90 mmol/l 3,50 — 5,50
TSH - tyreotropina 0,7539 µIU/ml 0,3500 — 4,9400
GOT (AST) 35,0 U/I 0,0 — 40,0
GPT (ALT) 19,0 U/I 0,0 — 41,0
-  Masz bardzo niski cholesterol nie jest to dobre ,a to że poniżej 150 nie występują choroby serca to kłamstwo! na pewno nie znajdziesz tego w żadnych badaniach. Towarzystwo kardiologiczne już dawno opublikowalo wieloletnie badania (jak dobrze pamiętam 12lat) o  tym że nie ma żadnego związku między zawałem serca a ilością cholesterolu w organizmie.

Olejem kokosowym chciałeś podnieść cholesterol ,to mit że tłuszcz szkodzi i podnosi cholesterol ,jak chcesz sobie go podnieść to jedz cukier skoczy od razu.Paradoksalnie ludzie z niższym cholesterolem żyją krócej bo mają mniejszą  zdolność regeneracji ,wydaje mi sie że wierzysz że cholesterol szkodzi ,nic bardziej mylnego - czy organizm by go produkował gdyby mu szkodził? 

Znasz chociaż jedną chorobę którą wywołuje cholesterol? Bo ja ani jednej ! Wiem pierwsze co cisnie sie na usta to miażdżyca i zawał -nic podobnego cholesterol tak nie działa.

Nie jestem specjalistą paleo (ani zwolennikiem czy przeciwnikiem żadnej diety ,choć odstawienie zboża według paleo u mnie zdało egzamin jeśli chodzi o samopoczucie ) ale moge ci naświetlić problem cholesterolu ok80% produkuje wątroba ,pozostała część jest produkowana pod wpływem jedzenia (niektórzy mylą to że cholesterol z pożywienia podwyższa jego stężenie we krwi ,tak nie jest) to że węglowodany podnoszą cholesterol i trójglicerydy to prawda ALE! trzeba rozróżnić pewne rzeczy:
-stopień przetworzenia czy węgle z bananów są równe węglą tym z czekolady?
cukier cukrowi nie równy ,najgorszy wpływ na stan zdrowia mają słodyczye  ponieważ jest to połączenie cukru przemysłowego z tłuszczem utwardzonym i jest to bomba kaloryczno-toksyczna
ważne jest to co jemy ,a dopiero później ile tego jemy
wrzucanie wszystkich rodzajów cukru do jednego worka jest niesłuszne
 

no tak jeszcze wspominasz o wynikach ja akurat pochłaniam mnóstwo mięsa 4-5 razy dziennie ,sporo tłuszczu i najmniej węgli czyli jestem Twoim przeciwieństwem;-)
HDL-170
LDL-70
trójgl.-40
Co do cholesterolu granica 190 jeszcze niedawno 200, jest wzięta z sufitu nie było ani jednego badania ku temu a,cały czas obniża się ją (ktoś sporo płaci aby ludzie byli "chorzy" na cholesterol  .Do roku 1984 obowiązywała norma 280!
norma fizjologiczna cholesterolu we krwi to 240-260 
organizm produkuje ok 2000-3000mg cholesterolu na dobę

Gdyby “wysokim cholesterol” powodował choroby serca, należałoby się spodziewać, że stanowiłby czynnik ryzyka w przypadku:
-Wszystkich populacji na świecie.
-Mężczyzn i kobiet w równym stopniu.
-Ludzi w każdym wieku.

A także należałoby się spodziewać, że obniżenie cholesterolu zapobiega chorobom serca.

Brzmi logicznie, prawda?

Zła wiadomość  hipoteza cholesterolowa poległa na wszystkich powyższych frontach:

Wysoki cholesterol nie stanowi ryzyka dla wszystkich populacji. Francuzi należą do nacji o rekordowych poziomach cholesterolu na skalę światową, ale równocześnie mają najniższy wskaźnik zachorowań na choroby serca spośród krajów uprzemysłowionych. Podobnie rzecz ma się u Austriaków i w innych krajach europejskich.
Kobiety mają średnio o 300% niższą zachorowalność na chorobę serca niż mężczyźni, pomimo wyższych poziomów cholesterolu.
Zachorowalność na chorobę serca u 65-latków jest 10-krotnie mniejsza niż 45-latków. Jednak wysoki cholesterol nie jest czynnikiem ryzyka u mężczyzn powyżej 65. roku życia. (Właściwie u mężczyzn powyżej 65. roku życia z niskim cholesterolem (<150 mg/dL) prawdopodobieństwo zgonu na serce jest dwukrotnie wyższe niż u tych z normalnym lub nawet „wysokim” poziomem cholesterolu.)

jak dotarłeś do końca to powiem Ci najlepsze:-)
badanie cholesterolu polega na tym że ...  sie go  NIE BADA !
- https://www.drmcdougall.com/misc/2007nl/sep/vd.htm
Wydaje mi si ze powinienes dodac i ten link w ktorym McDoughall twierdzi ze zdrowi ludzie nie powinni suplementowac witaminy D! (jak juz uwzgledniasz jego opinie na temat cholesterolu ;) ) Wiecej szkody niz pozytku-wedlug niego.
A to ze Tobie jej poziom sie nie podniosl swiadczy bardzo dobrze o tym iz wit D w pastytlkach jest bardzo slabo przyswajalna.
- Mój poziom wit. D to 12.83 :/ Suplementuje codziennie 5000 IU i na wiosne sprawdze efekty :) Cholesterol 159 (120-200 norma mojego laboratorium), HDL 54 (65-90), wiec wychodzi na to ze za niski troszke i niestety Ferrytyna dosyc nisko 9.18 :/ Ale nigdy wczesniej nie badalam wit D ani Ferrytyny czy Cholesterolu, wiec mozliwe ze niedobory byly juz wczesniej a miesa nie jem dopiero 5 miesiecy wiec wyniki wiosenne wszystko zweryfikuja, pozdrawiam :)
- Trójglicerydy nie masz za wysokich, bo będąc osobą ćwiczącą aktywną ciągle je spalasz. Spróbuj nie robić nic przez miesiąc siedzieć za biurkiem w pracy i po pracy nic nie robić i wtedy sprawdzić jak wzrosły trójglicerydy ;). Moim zdaniem z twoim poziomem cholesterolu jest podobnie, nie rośnie on przez twoją dietę, a potrzebujesz go do produkcji m.in. hormonów na przykład testosteronu. Pozdrawiam. Paleożerca.
- świetnie Sebastianie, że pokazujesz jak bardzo służy ci ta dieta i obalasz tym samym kolejne mity-ja badania zrobię za jakieś dwa miesiące i sama jestem ciekawa, co się wydarzyło przez pół roku na tym stylu żywienia?, a co z Majeczką się dzieje, że się nie pokazuje ostatnio? Pozdrawiam Justyna
- bardzo lubię tę serię u Ciebie i z przyjemnością oglądam, bo pokazujesz, że na diecie wegańskiej można być zdrowym i mieć wszystkie wyniki świetne!
przy ostatnim badaniu, we wrześniu, miałam poziom wit D - 25 (a wcześniej, rok przed tym badaniem miałam tylko 8… stosowanie filtrów robiło swoje…), "suplementowałam" w wakacje witaminę D wyłącznie ze słońca, a teraz zamierzam zrobić sobie nowe badania i sprawdzić jak wzrósł (oby!), bo biorę suplementy w dużej dawce :) czytałam, że to właśnie ok. 50-70 wit. D to poziom odpowiedni, a mniejsze wartości ok. 30 to bardzo małe
- What happened to the English channel??
- W grudniu robilam sobie ponownie badania i moj poziom d3 to 102 obecnie, a w ostatnim badaniu mialam ok 80. Wiec obecnie odstawiam suplementacje , aby nie przedobrzyc. A i ja zawsze przyjmowalam d3 , nigdy nie probowalam veganskiej ze wzgledu na slaba przyswajalnosc. 
- Jeśli możesz uchylić rąbka tajemnicy, to zdradź ile kosztowały te badania :) Planuję zrobić sobie taki kompleksowy 'przegląd' i nie wiem, czy Alab nadal oferuje tak konkurencyjne ceny. Z góry dzięki.
- Moje wyniki poziomu witaminy D będą w czwartek i jestem bardzo ciekawa :) Robiłam wiele innych badań także (między innymi cholesterol, HbA1c), więc tym bardziej mnie to ciekawi, a u nas w laboratorium na oznaczenie wit. D się czeka 4 dni, więc odbiorę już wszystko razem (niestety nie ma opcji zobaczenia wyników przez internet :/) Ale zdziwiło mnie, że przy suplementacji 2.000j.m poziom nic a nic Ci nie wzrósł... Pozdrawiam ;)
- Przypomniałeś mi o kolejnych badaniach krwi, czuję się bardzo dobrze ale jestem ciekawa jak dieta wegańska wpływa na nasze wyniki.
Ostatni raz badania robiłam we wrześniu. W moim przypadku wit D też nie była bardzo wysoka - 35 , natomiast z cholesterolem zawsze miałam przeboje. Od kiedy pamiętam był bardzo wysoki, już gdy byłam nastolatką lekarze się zastanawiali dlaczego tak jest. Ostatnie badanie wykazało że cholesterol znacznie mi spadł ale może być jeszcze lepiej :) Trójglicerydów mam bardzo mało, robiłam dodatkowo badania tarczycy, często niski poziom trójglicerydów jest związany z jej chorobami ale wszystko jest w normie. Lekarz stwierdził że to dieta i aktywność fizyczyna. Jestem ciekawa jak sprawa wygląda obecnie.
Zainteresowała mnie hemoglobina glikowana, muszę zapytać lekarza czy takie badania też robi.
PS Filmik oglądałam popijając pobiegowy shake z 9 bananów :) 
- Doktor z nutritionfacts.org umieścił z rok temu filmik na temat głównych przyczyn miażdżycy i cukrzycy oraz otyłości. I wniosek jest jeden. Najbardziej narażone są osoby otyłe, których dieta łączy cukry proste ALE! dodatkowo również tłuszcze nasycone zwierzęce. Jeśli jest się tylko otyłym albo tylko się je cukry proste z tłuszczami zwierzęcymi to ryzyko jest nieco mniejsze choć dalej znaczne. Weganie mogą spać spokojnie :-)
- Ahh te owoce takie niezdrowe no :D 
- Ja badanie robię co roku, właśnie w styczniu, dzięki temu mogę zobaczyć co słychać wewnątrz. Cholesterol trzyma się bliżej górnej granicy, mimo że w normie (a te też są zależne od laboratorium). Trójglicerydy spadły ze 132 do 106. HDL mam na poziomie 50. Co do hemoglobiny, tym razem nie sprawdziłam, ale zeszłego roku miałam też niedużo ponad normę minimalną. Ogólnie, zawsze w normie :) Pozdrawiam!
- Kilkanaście bananów dziennie? słyszałem że to nieźle przeczyszcza :D
- [Badanie krwi] Cholesterol - Witamina D - Hemoglobina Glikowana